Voorbeschouwing WK 2024

Het jaar 2024 – dus een Olympisch jaar – is en blijft een speciale, aangezien dezelfde type kleppers zomaar zowel op de Olympische Spelen in Parijs als op het WK wielrennen in Zürich gaan strijden om de medailles. Met een tijdrit weggelegd voor de specialisten (hello again, golden Remco?) en een zwaar maar mooi klassiek parcours waar in 273,9 kilometer maar liefst 4.470 hoogtemeters bedwongen moeten worden en we dus Pogi, Matje en Wout van voren gaan zien – kunnen we niets anders dan likkebaardend vooruitkijken op het WK 2024 te Zürich. Voorjaarsklassiekers.be blikt uitgebreid vooruit met deze voorbeschouwing WK 2024!

Voorbeschouwing WK 2024 Zürich

Historie WK Zürich en Kampioenschap Zürich

Na 1923, 1929 en 1946 wordt er dit jaar voor de vierde maal een wereldkampioenschap wielrennen afgewerkt in deze Zwitserse bankierswezen. Kampioenschap Zürich

Voorbeschouwing WK 2024 – het parcours

Het WK wielrennen van 2024 vindt plaats in Zürich, met de Zwitserse Alpen als decor voor de strijd om de regenboogtrui. Het parcours lijkt geschikt voor zowel klimmers als snelle renners met goede klimcapaciteiten, aangezien er geen zware beklimmingen zijn opgenomen.

De tijdrit voor de elite mannen beslaat 46,1 kilometer en bevat twee klimmetjes, terwijl de vrouwen een kortere tijdrit van 29,9 kilometer rijden. Beide parcoursen kennen enkele uitdagende hoogtemeters, met snelle afdalingen richting het meer van Zürich.

De wegwedstrijd voor de mannen start in Winterthur en bevat een mix van uitdagende beklimmingen, zoals de Kyburg (12% stijging) en de Pfannenstiel (4,6 km met een stijging van 4,5%). Voor de vrouwen is het parcours vergelijkbaar, met vier rondes en een totaal van 2.488 hoogtemeters.

Het slotcircuit in Zürich bevat enkele steile beklimmingen, waaronder de Schmalzgruebstrasse en Zürichbergstrasse, die de renners zeven keer moeten trotseren. Elke ronde kent 409 hoogtemeters, met de laatste klim op 5 kilometer van de finish.

Zorg dat je op tijd bent om dit wielerspektakel te volgen en je favorieten aan te moedigen in hun jacht op de felbegeerde regenboogtrui.

Voorbeschouwing WK 2024 wegrit – de favorieten

Tadej Pogacar liet met zijn indrukwekkende overwinning in de GP Montréal zien dat hij in topvorm verkeert voor het WK wielrennen in Zürich. En dat-ie dé uitgesproken favoriet is. De Sloveen domineerde de race met een solo van anderhalve ronde, waarmee hij zijn kandidatuur voor de regenboogtrui kracht bijzette. Na afloop zei Pogacar dat de zege hem veel vertrouwen en motivatie geeft voor het komende WK. Schrijf hem dus maar op!

Ondanks zijn sterke benen was hij eerder in de GP Québec teleurgesteld met een zevende plaats, maar in Montréal bewees hij klaar te zijn voor de uitdagende koers in Zürich. Het WK-parcours past beter bij hem dan dat van vorig jaar in Glasgow, waar hij derde werd. Hoewel Pogacar voorzichtig blijft over zijn kansen, erkent hij dat het parcours in Zürich hem meer ligt.

Voorbeschouwing WK 2024 Zürich Pogi of MVDP_

Natuurlijk, Pogi is dé grote favoriet. En ja, inderdaad dit is een parcours dat normaliter meer op het lijf is geschreven van klimmers en puncheurs als Remco Evenepoel, Julian Alaphilippe en Marc Hirschi – maar vlak Mathieu van der Poel niet uit. Tijdens het afgelopen EK liet hij in de wegwedstrijd maar weer eens zien dat-ie scherper dan ooit is. En dat-ie rond rijdt met maar één doel: zijn WK titel op de weg prolongeren. Want daar is het allemaal aangelegen. Dat is de reden dat Matje, normaal gesproken als echte Flandrien bonkig als altijd, er magerder dan ooit uit ziet. Zoals Thijs Zonneveld daags na het EK in zijn column in het Nederlandse Algemeen Dagblad mooi op schreef: niet het parcours, maar het berekend rijden is misschien wel de grootste uitdaging voor de regerend wereldkampioen. Hij moet zijn kruit droog houden. Hij moet sparend rijden. Zolang mogelijk niet aanvallen, ook al kriebelen zijn benen om dat wél te doen.

Voorbeschouwing WK 2024 wegrit - Mathieu van der Poel copy

Wie zijn achter deze grote meneren de outsiders? Van Aert niet

Meer WK wielrennen 2024?

Op Voorjaarsklassiekers.be ben jij aan het juiste adres voor alles over het WK 2024, zo lees je in onze het WK wielrennen 2024 specials onder meer een uitgebreide voorbeschouwing WK 2024 tijdrit en natuurlijk de voorbeschouwing WK 2024 op de weg!